Lessen uit de praktijk

Huisartsen Marinka Hamstra en Geert-Jan van Loenen enthousiast

‘ZORG VOOR GOEDE SAMENWERKING MET ALLE BETROKKEN PARTIJEN’

Zes huisartsen, een apotheker, een thuiszorgorganisatie en een centrum voor diagnostisch onderzoek verbouwen in het Overijsselse Hengelo samen een bestaand huisartsencentrum tot een multidisciplinair eigentijds zorgcentrum voor de inwoners. “Zorg voor goede samenwerking met alle betrokken partijen, dan is het opzetten van een centrum als het onze te doen”, zegt huisarts Geert-Jan van Loenen, “want zonder samenwerking gaat het echt niet lukken.”

Marinka Hamstra is nu tweeënhalf jaar lid van de maatschap Contrast Huisartsen en Geert-Jan van Loenen, ook lid van de maatschap, werkt sinds 1995 als huisarts in Hengelo. Sinds 2008 werken de zes huisartsen die nu de maatschap vormen samen onder één dak in een gebouw, dat op dit moment nog gedeeld wordt met het ziekenhuis. Op het eerste gezicht ziet het gebouw, met één etage, er nog goed uit. Maar als je door het pand loopt zie je dat het niet meer van deze tijd is: kleine ruimtes, onhandige indeling, meerdere receptiebalies en nauwelijks mogelijkheden voor andere zorgpartijen om erbij te komen.

Eerste etage

“We waren al zes jaar opzoek naar oplossingen om dit gebouw met meer zorgpartners te delen”, vertelt Van Loenen, de bottleneck was de financiering en de indeling. Totdat apotheker Yolande van Remmerden-Gleis met de suggestie kwam om als huisartsen op de eerste etage te gaan zitten en met apotheek Tuindorp een deel van de benedenverdieping te betrekken. Vanaf dat moment ging het in de versnelling. Voor de financiering konden en wilden de partijen niet bij de bank aankloppen, maar zochten we naar een dedicated eigenaar. De maatschap ging uiteindelijk in zee met een van de op deze site genoemde financiers.

Na de verbouwing hopen de verschillende huurders eind 2018 het nieuwe pand te betrekken. Dan zitten alle betrokken partijen onder één dak: apotheek Tuindorp, thuiszorgorganisatie Maartje met een hulpmiddelenwinkel, SHO Centra voor medische diagnostiek (dat ook andere eerstelijns diagnostiek doet) en Contrast Huisartsen, met haar verschillende praktijkondersteuners.

“De opzet van het nieuwe centrum is alleen maar mogelijk als je goed met je zorgpartners en de belegger samenwerkt”, zegt Marinka Hamstra, “dat is de tip die ik alle collega’s die met dit soort initiatieven bezig zijn mee wil geven”.

Veel zaken waar je niet direct aan denkt zijn op de site te vinden

De twee huisartsen zijn blij met het initiatief van de LHV, SPH en branchevereniging inEen om de oprichting van www.eerstelijnscentrumopzetten.nl te ondersteunen. Van Loenen: ”Een bancaire financiering van een project als het onze krijgen is ingewikkeld en voor de zorgaanbieders ook onwenselijk, huren is beter. Maar er zijn ook veel andere zaken waar je niet direct aan denkt die op de site prima beschreven worden. Wij werkten met een onafhankelijk adviseur die veel voor ons deed, maar met terugkijkend zijn veel van de besproken elementen terug te vinden op de site.

Weet wat je wil en doe het dan!

Beide huisartsen benadrukken dat samenwerking cruciaal is. Van Loenen: ”Weet met wie je het wilt doen en doe het dan, is mijn boodschap aan de collega’s in het land. Zonder de apotheek, thuiszorgorganisatie, het diagnostisch centrum en het zorgvastgoedfonds was ons dit nooit gelukt. Het is echt onze gezamenlijke inspanning dat straks een prachtig zorgcentrum openen en we zo de eerstelijnszorg in Hengelo een enorme impuls geven.”